Eläimet

Mustialan opetus- ja tutkimustila on erikoistunut maidontuotantoon. Karjassa on laaja rotukirjo: käytännössä Mustialasta löytyvät kaikki Suomessa maitoa tuottavat rodut. Pääpaino on valtaroduilla ayrshire ja holstein, mutta näiden lisäksi löytyy kaikkien suomenkarjarotujen edustajia, jerseytä ja brown swiss-rotua. Lisäksi vasikkalasta löytyy vaihtelevasti liharoturisteytysvasikoita, jotka myydään välitykseen jatkamaan kasvuaan muilla tiloilla. Myös kaikki sonnivasikat menevät välitykseen. Karjan keskituotos on tavanomaista tasoa. Vuoden 2019 78:n lehmän keskituotos on 9755 kg maitoa, jossa on rasvaa 4,05% ja valkuaista 3,40%. Energiakorjattuna(ekm) tuotos on 9848 kg. Paras tuotos oli vuonna 2017 10687 kg ekm. Maito myydään Tuottajain Maidolle Riihimäelle, jonka kanssa on tehty sopimus luomumaidosta. Tilalla on automaattilypsy, mutta karjan suuruuden ja opetuksen takia osa karjasta lypsetään koko ajan lypsyasemalla.

Karjan ruokintaa on muutettu luomun myötä nurmirehuvaltaiseen suuntaan. Talven ruokinta perustuu kotoiseen apilasäilörehuun, jota täydennetään viljojen ja härkäpavun seoksella. Käytännössä ruokinta on aperuokintaa, jossa rehukomponentit sekoitetaan yhdeksi seokseksi. Sekoituksen ja appeen jaon tekee Vector, täysautomaattinen apesekoitin. Tämän lisäksi lypsyrobotti jakaa houkutus- ja energiantäydennysrehuna luomuhyväksyttyä täysrehua. Kesällä kaikki eläimet laiduntavat. Vasikat juotetaan maidolla kolmen kuukauden ikään.

Uusi viileä pihatto on otettu käyttöön kevättalvella 2015. Navetassa on tilaa 90 lypsylehmälle ja lähes samalle määrälle nuorta karjaa. Eläintuotanto on luomua kesästä 2020. Navettaan pääset tutustumaan 360 ympäristön kautta.