Ruokinta

Karjan ruokintaa on muutettu luomun myötä nurmirehuvaltaiseen suuntaan, joka tarkoittaa sitä että väkirehujen osuus ruokinnassa saa olla maksimissaan 40% kokonaiskuiva-aineesta laskettuna. Tämä koskee yli 6 kk:n ikäisiä eläimiä. Rehuntuotannossa pyritään mahdollisimman korkeaan rehuomavaraisuuteen. Mustialassa tuotetaan nurmea säilörehuksi ja laitumeksi. Viljaväkirehuna syötetään kotoista ohraa ja kauraa. Kotiseoksen, joka teetetään rahtimyllärillä, valkuaispitosuutta nostetaan herneellä tai härkäpavulla. Kesällä 2021 mukaan tulee myös maissi, jonka viljelystä on jo kokemusta 2019 kesältä. Maissisäilörehulla on tarkoitus tehdä myös opinnäytteenä toteutettava ruokintakokeilu sisäruokintakaudella 2021-2022.

Kaikki rehut analysoidaan. Säilörehusiiloista otetaan näytteitä useampaan kertaan. Näin seurataan mahdollisia rehuarvojen ja kuiva-ainepitoisuuden muutoksia. Ruokintasuunnitelma päivitetään aina rehujen tai rehuarvojen muuttuessa. Suunnittelutyökaluna on ProAgrian Karjakompassi.

Käytännössä ruokinta on aperuokintaa, jossa rehukomponentit sekoitetaan yhdeksi seokseksi. Sekoituksen ja appeen jaon tekee Vector, täysautomaattinen apesekoitin. Tämän lisäksi lypsyrobotti jakaa houkutus- ja energiantäydennysrehuna luomuhyväksyttyä täysrehua. Kesällä kaikki eläimet laiduntavat. Vasikat juotetaan maidolla kolmen kuukauden ikään.

Ruokintasuunnitelma (Karjakompassi, ProAgria)
Rehuanalyysejä (Valma)